Nový OZ nový Občiansky zákonník

Pasca

Závet v šuplíku: ak sa po smrti nenájde, zákon predpokladá, že ho poručiteľ zničil

Nový Občiansky zákonník zavádza pravidlo, podľa ktorého sa pri nenájdenom závete, ktorý zostal v držbe poručiteľa, predpokladá, že ho poručiteľ zničil. Kto má k závetu prístup, môže tak výrazne ovplyvniť dedenie.

Dedko napíše vlastnou rukou závet v prospech vnučky, ktorá sa o neho starala, a uloží ho do šuplíka. Po jeho smrti vojde do bytu ako prvý syn. Závet „sa nenájde“. Čo potom?

Čo hovorí zákon

Poručiteľ môže závet zrušiť tým, že zničí listinu (§ 1767 ods. 1). Nový Občiansky zákonník (NOZ) k tomu pridáva domnienku:

„Ak sa závet, ktorý zostal v držbe poručiteľa nenašiel, predpokladá sa, že ho poručiteľ zničil.“ — § 1767 ods. 2 NOZ

Následok: ak sa domnienka nevyvráti, závet sa považuje za zrušený a dedí sa podľa skoršieho závetu alebo zo zákona. V našom príklade by vnučka podľa závetu nededila a dedil by syn zo zákona.

Prečo je to problém

Domnienka je logická: ak si poručiteľ závet nechal doma a ten zmizol, najpravdepodobnejšie ho zničil sám. Prakticky však otvára priestor na zneužitie. Ten, kto má prístup k bytu, môže závet nepohodlný pre seba „nenájsť“.

Zákon na to má sankciu: dediť nie je spôsobilý ten, kto „úmyselne zadržal, zatajil, sfalšoval, pozmenil alebo zničil listinu o prejave poručiteľovej poslednej vôle“ (§ 1842). Lenže to treba dokázať. Kto tvrdí, že závet existoval a niekto ho zatajil, musí vyvrátiť domnienku a k tomu preukázať aj konanie konkrétnej osoby. Bez kópie, svedkov alebo iných dôkazov je to takmer nemožné.

Rozdiel oproti dnešku

Starý Občiansky zákonník hovorí len to, že poručiteľ zruší závet aj tým, že zničí listinu (§ 480 ods. 2). Výslovnú domnienku pre nenájdený závet neobsahuje, takže nenájdený závet bol jednoducho nedokázaný. Nové pravidlo ide ďalej: neprikazuje len neprihliadať na nedokázaný závet, ale predpokladá jeho zrušenie, čo môže oživiť skorší závet. Ak po zničení závetu poručiteľ uchová skorší závet, „platí, že skorší závet nebol zrušený“ (§ 1767 ods. 4).

Praktický dosah

  • Neukladajte závet doma. Holografný závet môžete dať notárovi do úschovy; notár ho zaeviduje v Notárskom centrálnom registri závetov. Potom nie je „v držbe poručiteľa“ a domnienka sa neuplatní.
  • Povedzte o závete dôveryhodnej osobe a nechajte si kópiu alebo fotokópiu, hoci kópia sama o sebe závet nenahradí.
  • Pri podozrení na zatajenie konajte rýchlo: zabezpečte svedkov, ktorí závet videli, a informujte notára v dedičskom konaní.
  • Opatrovatelia a zariadenia sociálnych služieb: závet v ich prospech možno po novom zriadiť len vo forme notárskej zápisnice (§ 1763), takže domnienka o zničení „šuplíkového“ závetu sa ich prakticky netýka.

Paragrafy nového zákonníka:

Nový OZ: ak sa závet ponechaný v šuplíku po smrti nenájde, predpokladá sa, že ho zničil samotný poručiteľ.

Súvisiace otázky

Ďalšie zaujímavosti

Všetky

Upozornenie: nejde o právne poradenstvo a prečítaním textov nevzniká vzťah advokáta a klienta. Znenie zákona na tomto webe je neoficiálnou reprodukciou zákona č. 260/2026 Z. z., vyhláseného v Zbierke zákonov 30. októbra 2026, s účinnosťou od 1. júla 2027. Text a číslovanie paragrafov zodpovedajú vyhlásenému zneniu, záväzné je však len znenie v Zbierke zákonov. Pred použitím v podaní ho overte na Slov-Lexe.